lauantai 9. toukokuuta 2015

Kiinteiden aloittaminen, teenkö itse

Veikalle aloitettiin kiinteät ruuat noin kaksi viikkoa sitten. Aluksi annettiin muutamia teelusikallisia päivässä ja lisättiin vähitellen määrää. Suurin osa on vihannessoseita, mutta myös hedelmäsoseita on makusteltu. Veikan suosikki on tuttu ja turvallinen bataatti sekä hedelmistä banaani-persikka. Pääasiallinen ravinto on luonnollisesti vielä maito, mutta lisäillään väliin näitä sosehetkiä.
Esikoisen aikaan kaikki ruuat ostettiin kaupasta, lähinnä sen takia, koska se oli minulle helppoa. Olin reuman takia silloin lähes petikuntoinen usean kuukauden ajan, joten soseiden hankkiminen valmiina helpotti silloin elämää huomattavasti. Nyt kuitenkin Veikan aikaan olen kiinnostunut, mitä kaikkea sitä kuitenkin voisi tehdä itse ja olenkin nyt alkanut tehdä perusjuttuja itse. Edelleen meillä on jääkaapissa myös valmissoseita pahan päivän varalle. Perussose syntyykin helposti, tässä pikaohje, jopa minäkin onnistuin. Suurin herkku on porkkana-bataatti. Ensin luonnollisesti pillkotaan ja kuoritaan vihannekset. Porkkanat kannattaa pistää kiehumaan muutama minuutti aikaisemmin, koska ne vaativat pidemmän keitinajan.
Vettä kattilaan vain sen verran, että kasvikset peittivät ja kiehumaan. Sen jälkeen sauvasekoittimella soseeksi omaan keitinveteensä. 
Tämän jälkeen, mikäli haluaa pakastaa, niin helpoin ehkä laittaa jääpalamuottiin ja antaa jäätyä. Sen jälkeen voi siirtää palat valmiina annoskokoina esim minigrippusseihin ja pakkaseen. Siitä helppo ottaa sitten ja sulattaa. Ite teen kerralla aina sellaisen satsin joka riittää pariksi päiväksi. Sen ajan sose säilyy jääkaapissa. Itse tehdyt soseet maistuvat huomattavasti paremmin Veikalle ja kyllähän maussa on eroa. Onhan se meidän aikuistenkin ruuissa, että tuoreista raaka-aineista tehty ruoka on parempaa kuin eines. Monesti kuulee, että jos näämme vaivan tehdä itselle ruokaa, niin miksi sitä ei tekisi vauvallekin. Itse olen ajatellut, että voin hyvällä omatunnolla antaa myös valmisruokaa, koska eihän me aina jakseta itsellekään tehdä vaan ostetaan valmiina :) Pyrin lähinnä, että ruoka olisi monipuolista ja eri makuja saisi maistella. 


 Tällä hetkellä olen innokkaasti yrittänyt lukea, mitä kaikkea vauvalle voisi kokata ja törmäsin vauvanruokakirjaan, jonka haluaisin shopata ja jota on kovasti kehuttu eli vauvan ja taaperon keittokirja.

Odotan innolla kesää, että saisi tuoreita marjoja ja kotimaisia tuoreita vihanneksia. Meillä jatkossakin annetaan sekaisin sekä kaupan valmiita ja itsetehtyjä soseita. Se tuntuu olevan aika monella se hyväksi havaittu yhdistelmä.

1 kommentti:

  1. Kaupan soseet helpottaa elämää paljonkin, varsinkin kiireen keskellä. Paitsi välillä tämä nivelvaivainen äiti ei meinaa niit saada auki, hhe.

    VastaaPoista